Geleceğin Anahtarı O’nda; İnsan

Bu yıl Londra UCL de 25-28 Temmuz tarihleri arasında Uluslar Arası Bireysel Farklılıklar Çalışmaları Derneği (The International Society for the Study of Individual Differences -ISSID) tarafından bir konferans düzenlendi. Prof. Dr. Zuhal Baltaşın katılımı ile çalışmaları yakından izleme fırsatımız oldu.1983 yılında kurulan söz konusu dernek; duygu durumu, zihinsel beceriler, tutumlar ve yetenekler konusundaki bireysel farklılıkların araştırılmasını teşvik etmek amacını taşıyor. Araştırmacılar, bireysel farklılıkları ele aldıkları, deneysel, fizyolojik, farmakolojik, medikal, genetik, sosyo-psikolojik vb farklı alanlarda yürüttükleri çalışmaları ile konferansa katıldı. İlgili konuların tartışıldığı, bilgi ve görüş alışverişinde bulunulduğu konferansa 35 ülkenin 400 akademisyeni vardı.
Bireysel faklılıklar konusunun bizim açımızdan en ilgi çeken boyotu iş başarısında ve kariyerde rol oynayan faktörler idi. Günümüz ekonomilerinde yeni modeller üretenler, bilinen iş modelleri içerisinde olan ancak farklı hizmet ve ürün kategorileriyle trend oluşturanlar kimlerdir? Davranış bilimciler bu soruların cevapları için bireyleri ve koşulları detaylı inceleme altına almışlar. İş dünyasının kritik başarı faktörü oluşturacak sorusuna cevap arıyorlar. İnovative bireylerin özellikleri nelerdir? Girişimciliğin tanımında neler var? Bu bireyler kurumlarda var mı ve onlar iç girişimci yapılabilir mi? Baltaşın iş dünyası için araştırdığı bu soruların bazı ipuçları vardı.
Toplumun geleceği en önemli ilgi alanı olan psikologlar dünyasında konu genel olarak 5 boyutta ele alınıyor; zihinsel beceriler, kişilik, istek-motivasyon, genetik ve çevre. Bazı çıktılar var ancak daha güçlü veriler için “girişimci” kimdir sorusuna cevap verecek yeni ölçüm araçları ve modeller üzerine çalışmak gerekiyor.
www.issid2011.com/venue

Share Article

Leave a reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

TOP